Diner Pensant 2 – De transparante stad
News & Updates
In opvolging van een eerste “diner pensant” op 4 juli 2025 over de transparante stad, was er op 21 november een tweede diner pensant met weer een gevarieerde groep aan deelnemers: burgers, ambtenaren, raadsleden, onderzoekers, eigenlijk te veel variatie om op te noemen. Als basis voor deze tweede bijeenkomst hebben we inzichten uit de eerste bijeenkomst gebruikt. Die bestonden voor een belangrijk deel uit zes gebieden waarop we gezamenlijk transparantie missen.

Een korte indruk van die gebieden bestaat uit:
- Ideevorming – Hoe worden de ideeën over welke technologie nodig is gevormd?
- Besluitvorming – Hoe en op welk niveau komt besluitvorming tot stand?
- Gevolgen – Welke consequenties zitten er aan keuzes die gemaakt worden?
- Apparaten – Voor welke apparaten wordt gekozen, waarom en wat doen ze?
- Infrastructuur – Welke infrastructuur is er nodig voor de werking van de apparaten?
- Dataverwerking – Wat gebeurt er met de data en is dat wenselijk?
Met deze zes gebieden als decor zijn we tijdens het tweede diner pensant met vier teams aan de slag gegaan met elk een eigen onderwerp om uit te diepen: 1) “De slimme lantaarnpaal”, 2) Burgerjournalistiek, 3) Een digitale omgevingsvisie en 4) Een transparante stad “augmented reality” app. Rond elk van die onderwerpen hebben we uitdagingen en mogelijke oplossingsrichtingen genoemd die raken aan een of meer van de transparantiegebieden. Voor een indruk van de samenwerking, de achtergrond van de genoemde diner pensants, het ontstaan van de zes gebieden en de uitdagingen/ oplossingsrichtingen verwijzen we naar deze rapportage van Tom van Arman.
Samenwerken aan een Transparantie-app prototype
Tijdens de “eet-dialogen” ontstonden er onder andere steeds concretere ideeën om aan een prototype van een app samen te werken waarmee een aantal van de transparantie-gebieden wat beter in kaart zouden kunnen komen. Vandaar dat we nu vanuit het project Human Values for Smarter Cities het werken aan een prototype ondersteunen, waarin we in eerste instantie transparantie op het gebied van de fysieke sensoren en camera’s verkennen.
Wat gebeurt er als bewoners, ontwikkelaars, ambtenaren en onderzoekers samen gaan werken aan een “augmented reality app” waarmee je op je mobiel direct informatie over een in de stad gespotte camera kunt krijgen of bij missende informatie een foto kunt uploaden en vragen kunt stellen?
Het gaat dan bijvoorbeeld om het direct kunnen zien wat een apparaat is, wat het doet, van wie het is, etc. of daar vragen over kunnen stellen. Hier zit een relatie met het sensorenregister. We raken in die samenwerking vast ook al snel het gebied van de dataverwerking waarin bijvoorbeeld het algoritmeregister een rol speelt. En misschien gaan we ook gesprekken hebben over de infrastructuur die achter deze apparaten zit. We gaan het meemaken en met interesse volgen. Als u meer wilt weten of een keer mee wilt doen aan een van de prototype-safari’s kunt u Mike de Kreek (m.de.kreek@hva.nl) of Tom van Arman (tom@tapp.nl).
Hier kunt u de presentatie die gebruikt is tijdens het tweede diner pensant vinden.